نمایش نهج البلاغه - خطبه : 106 - توصیف پیامبر و بیان دلاوری


خطبه : 106 - توصیف پیامبر و بیان دلاوری
ترجمه : علامه جعفری

خطبه ای است از آن حضرت (علیه السلام):
 و در این خطبه فضیلت اسلام را توضیح می دهد و ذکری از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله )می فرماید و سپس اصحاب خود را توبیخ می نماید.

دین اسلام

سپاس خداوندی راست که شرع اسلام را بنا نهاد، و قوانین آن را برای کسی که وارد آن شود، تسهیل نمود. و ارکان اسلام را در برابر کسی که درصدد غلبه بر آن برآید، عزیز (شکست ناپذیر) ساخت. و آن را برای کسی که خود را به آن وصل نمود موجب ایمنی قرار داد. و برای کسی که در آن داخل گشت عامل صلح و صفا. و برهان برای کسی که با اسلام سخن گفت. و شاهدی برای کسی که درباره آن با دیگران به احتجاج پرداخت. خداوند، اسلام را نوری برای کسی که طلب روشنایی از آن نمود، قرار داد. و فهمی برای کسی که تعقل ورزید. و مغزی برای آن کس که اندیشید. و علامت برای کسی که فراست و فهم لطیف به کار برد. و بینایی برای انسانی که دارای عزم و تصمیم (برای خیرات) است. و عبرت برای کسی که پند پذیرد. و نجات برای تصدیق کننده و اطمینان برای کسی که توکل کند. و راحتی برای کسی که همه امور خود را به خدا بسپارد و سپر برای کسی که شکیبا باشد. پس راههای اسلام روشن ترین راه ها و مدخل های آن واضح ترین مدخلها است. منار مشعل گاه آن بلندترین مشعل گاه ها است. جاده های آن درخشان و چراغ های آن فروزان است. میدان تکاپویش با کرامت، دارای غایتی رفیع و وسایل جامع برای سبقت (در تکاپو برای کمال) جایزه (پاداش سبقت) در آن مورد رقابت شدید است و سوارانش شریف می باشند. راه راست اسلام تصدیق اصول اولیه آن است. و اعمال صالحه منار (مشعل گاه) آن است. و مرگ پایان گرفتاریهای مسلمان است. و دنیا میدان مسابقه او و قیامت موقع اجتماع همه وسایل مسابقه او و بهشت پاداشش.
و از جمله این خطبه است در ذکر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم :
 تا آنگاه که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله )شعله ای از انوار دین مقدس اسلام را برای طالب و گیرنده نور برافروخت. و علامت ارشاد برای کسی که در حیرت و ضلالت متوقف شده است. روشن ساخت. (بار پروردگارا) آن پیامبر، امین و مامون تو و شاهد تو در روز قیامت و مبعوث از جانب توست که نعمتی برای جهانیان است. و رسول بر حق تو که رحمتی است برای عالمیان. خداوندا! از عدالت خود برای آن بزرگوار حظی وافر عطا فرما. و پاداشی از خیر فراوان فضل خود به آن صاحب رسالت عنایت فرما. خداوندا! بنای او را بالاتر از بنای همه بناکنندگان قرار بده. و او را با بهترین الطاف میزبانی در بارگاهت اکرام بفرما. و مقام و منزلت او را شریف بگردان. و به او وسیله عنایت فرما و از عظمت و فضیلت برخوردارش ساز. و ما را در گروه او محشور فرما، بدون ابتلاء به رسوایی و بدون گرفتاری به ندامت و انحراف و عهدشکنی و گمراهی و گمراه کنندگی و غوطه وری در فتنه ها.
و از آن خطبه است خطاب به یارانش:
 و شما از کرامت خداوند متعال به درجه ای رسیده اید که (حتی) کنیزهای شما به آن جهت اکراه می شوند. و همسایگان شما احترام و مورد تعلق قرار می گیرند و کسانی شما را تعظیم می کنند که شما بر آنان برتری ندارید. و هیچ گونه نعمتی از شما برای آنان نرسیده است، و هیبتی از شما در دلهای کسانی نشسته است که ترسی از قدرت شما ندارند و حاکمیتی از شما برای آنان وجود ندارد. و شما می بینید که عهدهای خداوندی شکسته می شود و شما غضبی نمی کنید، در حالی که شما از شکستن عهد پدرانتان استنکاف و امتناع می ورزید. در گذشته امور خداوندی بر شما وارد می گشت و از شما صادر می شد و به سوی شما رجوع می نمود. اکنون ستمکاران را به مقام و منزلت خود مسلط ساختید و عنان های خود را در اختیار آنان گذاشتید و امور الهی را به دست آنان سپردید. آنان عمل به شبهه ها می کنند، و در شهوات حرکت می نمایند. و سوگند به خدا، اگر آنان شما را در زیر همه ستارگان پراکنده بسازند، خداوند شما را جمع خواهد کرد، برای بدترین روزی که برای آنان فرا خواهد رسید.


بزرگتر  کوچکتر 
تصاویر نهج البلاغه مرکز طبع و نشر قرآن کریم با ترجمه استاد انصاریان
نهج البلاغه مرکز طبع و نشر قرآن کریم صفحه 106 نهج البلاغه مرکز طبع و نشر قرآن کریم صفحه 107






با متن عربی جستجو فراز بعد فراز قبل 
خدمات تلفن همراه
مراجعه: 181,828,594