احکام شرعی - احکام نماز/ - نماز عید فطر و قربان - تطابق با فتوای آیت الله العظمی خویی

1516 - نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و بایدبه جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه السلام غایب است مستحب می باشد. ( و مي شود آن را با جماعت يا فرادي خواند.) و احتیاط واجب آن است که آن را به جماعت نخوانند، ولی به قصدرجاء مانع ندارد. و چنانچه ولی فقیه یا مأذون از طرف او اقامه جماعت نماید،اشکال ندارد.

1517 - وقت نماز عید قربان از اول آفتاب روز عید است تا ظهر.

1518 - مستحب است نماز عید قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند و در عیدفطر مستحب است بعد از بلند شدن آفتاب افطار کنند و زکات فطره را هم بدهند بعد از نماز عید را بخوانند.

1519 - نماز عید فطر و قربان دو رکعت است که در رکعت اول بعد از خواندن حمدو سوره باید پنج تکبیر بگوید، و بعد از هر تکبیر یک قنوت بخواند و بعداز قنوت پنجم تکبیری بگوید و به رکوع رود و دو سجده بجا آورد و برخیزد، و دررکعت دوم چهار مرتبه تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیر قنوت بخواند و تکبیر پنجم را بگوید و به رکوع رود و بعد از رکوع دو سجده کند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد

1520 - در قنوت نماز عید قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را ( بخوانند...) به قصد امید ثواب بخوانند: "اللهم اهل الکبریاء و العظمة واهل الجود و الجبروت و اهل العفو و الرحمة و اهل التقوی و المغفرة اسألک بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسمین عیدا و لمحمد صلی الله علیه و آله ذخرا و شرفا وکرامة و مزیدا ان تصلی علی محمد و آل محمد و ان تدخلنی فی کل خیر اخلت فیه محمداو آل محمد و ان تخرجنی من کل سوء اخرجت منه محمدا و آل محمد صلواتک علیه وعلیهم اللهم انی اسألک خیر ما سألک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما استعاذمنه عبادک المخلصون ".

1521 - مستحب است در نماز عید فطر و قربان قرائت را بلند بخوانند.

1522 - نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره "شمس " (سوره 91) و در رکعت دوم سوره "کاشیه " (سوره 88) را بخوانند، یا دررکعت اول سوره "سبح اسم " (سوره 87) و در رکعت دوم سوره "شمس " را بخوانند.

1523 - مستحب است در روز عید فطر قبل از نماز عید به خرما افطار کند،و در عید قربان از گوشت قربانی بعد از نماز قدری بخورد.

1524 - مستحب است پیش از نماز عید غسل کند، ( پايان مسأله در رساله آيةالله خويي .) و دعاهایی که پیش ازنماز و بعد از آن در کتابهای دعا ذکر شده به امید ثواب بخواند.

1525 - مستحب است در نماز عید بر زمین سجده کنند و در حال گفتن تکبیرهادستها را بلند کنند ( و كسي كه نماز عيد مي خواند، اگر امام جماعت است يا فرادي نمازمي خواند، نماز را بلند بخواند.) و نماز را بلند بخوانند.

1526 - بعد از نماز مغرب و عشای شب عید فطر ( و بعد از نماز صبح روز عيد و نيز بعد از نماز عيد فطر مستحب است اين تكبيرها را بگويد...) و بعد از نماز صبح و ظهر وعصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگویند:"الله اکبر الله اکبر لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد الله اکبرعلی ما هدانا".

1527 - مستحب است انسان در عید قربان بعد از ده نماز که اول آنها نمازظهر روز عید و آخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است تکبیرهایی را که در مسأله پیش گفته شد بگوید و بعد از آن بگوید: "الله اکبر علی ما رزقنا من بهیمة الانعام والحمد لله علی ما ابلانا" ولی اگر عید قربان را در منی باشد مستحب است بعداز پانزده نماز که اول آنها نماز ظهر روز عید و آخر آنها نماز صبح روز سیزدهم ذی حجه است ، این تکبیرها را بگوید.

1528 - کراهت دارد نماز عید را زیر سقف بخواند.

1529 - اگر شک کند در تکبیرهای نماز و قنوتهای آن ، اگر از محل آن تجاوزنکرده است بنابر اقل بگذارد، و اگر بعد معلوم شود که گفته بوده اشکال ندارد.( و اگر از محل آن تجاوز كرده ، به شك خود اعتنا نكند. (توضيح : نظرآيةالله خويي طبق منهاج الصالحين ، مسأله 961 نوشته شده است .))

1530 - اگر قرائت یا تکبیرات یا قنوتها را فراموش کند و بجا نیاورد، نمازش صحیح است . ( اين مسأله در رساله آيةالله خويي ذكر نشده است ، ولي طبق تعليقه ايشان بر عروةالوثقي نظرشان مانند متن است .)

1531 - اگر رکوع یا دو سجده یا تکبیرة الاحرام را فراموش کند، نمازش باطل می شود. ( اين مسأله در رساله آيةالله خويي ذكر نشده است ، ولي طبق تعليقه ايشان بر عروةالوثقي نظرشان مانند متن است .)

1532 - اگر در نماز عید یک سجده یا تشهد را فراموش کند ( احتياط آن است كه بعد از نماز آن را بجا آورد، ولي اگر كاري كه براي آن در نماز يوميه سجده سهو لازم است پيش آيد، لازم نيست دو سجده سهو بنمايد.) احتیاط مستحب آن است که بعد از نماز آن را رجاءا بجا آورد، و اگر کاری کند که برای آن ،سجده سهو در نمازهای یومیه لازم است ، احتیاط مستحب آن است که بعد از نماز رجاءادو سجده سهو برای آن نماز بنماید.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 182,001,781