احکام شرعی - حیض/ - اقسام زنهای حایض/ - صاحب عادت وقتیه - تطابق با فتوای آیت الله العظمی خویی

487 - زنهایی که عادت وقتیه دارند ( دو دسته اند: اول ...(توضيح : آيةالله خويي دسته دوم را ذكر نفرموده است .)) سه دسته اند: اول : زنی که دوماه پشت سر هم در وقت معین ، خون حیض ببیند و بعد از چند روز پاک شود، ولی شماره روزهای آن در هر دو ماه یک اندازه نباشد. مثلا دو ماه پشت سر هم روز اول ماه خون ببیندولی ماه اول روز هفتم ، و ماه دوم روز هشتم از خون پاک شود، که این زن باید روزاول ماه را عادت حیض خود قرار دهد. دوم : زنی که از خون پاک نمی شود ولی دو ماه پشت سر هم در وقت معین خون او نشانه های حیض را دارد، یعنی غلیظ وسیاه وگرم است و با فشار و سوزش بیرون می آید، و بقیه خونهای او نشانه استحاضه رادارد، و شماره روزهایی که خون او نشانه حیض دارد، در هر دو ماه یک اندازه نیست . مثلا در ماه اول ، از اول ماه تا هفتم ، و در ماه دوم از اول ماه تا هشتم ،خون او نشانه های حیض و بقیه نشانه استحاضه را داشته باشد، که این زن هم باید روزاول ماه را روز اول عادت حیض خود قرار دهد. سوم : زنی که دو ماه پشت سر هم دروقت معین ، سه روز یا بیشتر خون حیض ببیند و بعد پاک شود و دو مرتبه خون ببیندو تمام روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشودولی ماه دوم کمتر یا بیشتر از ماه اول باشد. مثلا در ماه اول هشت روز و در ماه دوم نه روز باشد، که این زن هم باید روز اول ماه را روز اول عادت حیض خود قراردهد.

488 - زنی که عادت وقتیه دارد، ( و شماره روزهاي او به يك اندازه نيست ، چنانچه خوني ببيند كه مقداري از آن نشانه هاي حيض داشته و مقداري نداشته باشد، در صورتي كه خون نشانه دار از سه روز كمتر و از ده روز بيشتر نباشد، لازم است آن را حيض و خوني كه نشانه هاي حيض ندارد، استحاضه قرار دهد. ولي چنانچه در وقت عادتش خون ببيند، داشتن نشانه هاي حيض ، در حيض بودن آن معتبر نيست . پس خوني كه در وقت عادتش ديده ، چنانچه ممكن است حيض باشد، لازم است حيض قرار دهد. مثلا در وقت عادت خود سه روز خون ديد، اگر چه نشانه حيض را نداشته باشد، حيض است . و همچنين است اگر در عادت خود مثلا يك روز و پيش از عادت به دو روز خون ببيند، يا اين كه در عادت خودمثلا يك روز و پس از آن دو روز خون ببيند، در اين دو صورت نيز لازم است آن سه روز را حيض قرار دهد. پس اگر خون نشانه دار قبل از ده روز از اول خون ديدن قطع شد، تمام آن خون حيض است . و اگر بعدا نيز خون ديد، چنانچه آن خون داراي نشانه هاي حيض ، و فصل بين آن و آخر خون اول ده روز يا بيشتر باشد، آن خون نيزحيض است و الا استحاضه است . (توضيح : در رساله آيةالله خويي ، در اين مسأله چندكلمه اضافه بود، كه طبق كتاب منهاج الصالحين ج 1، مسأله 215، ص 57 اصلاح شد.)) اگر در وقت عادت خود یا دو سه روزپیش از عادت یا دو سه روز بعد از عادت ، خون ببیند به طوری که بگویند حیض راجلو یا عقب انداخته ، اگر چه آن خون نشانه های حیض را نداشته باشد، باید به احکامی که برای زنهای حائض گفته شد، رفتار نماید. و اگر بعد بفهمد حیض نبوده ،مثل آنکه پیش از سه روز پاک شود، باید عبادتهایی را که بجا نیاورده قضا نماید.

489 - زنی که عادت وقتیه دارد، ( اگر در غير وقت عادت با نشانه هاي حيض بيشتر از ده روز خون ببيند ونتواند حيض را به واسطه نشانه هاي آن تشخيص دهد، تا شش يا هفت روز حيض ، وبقيه را استحاضه قرار دهد.) اگر بیشتر از ده روز خون ببیند و نتواندحیض را به واسطه نشانه های آن تشخیص دهد، باید شماره عادت خویشان خود را حیض قرار دهد، چه پدری باشند چه مادری ، زنده باشند یا مرده . ولی در صورتی می تواندعادت آنان را حیض خود قرار دهد که شماره روزهای حیض همه آنان یک اندازه باشد و اگر شماره روزهای حیض آنان یک اندازه نباشد، مثلا عادت بعضی پنج روز وعادت بعضی دیگر هفت روز باشد، نمی تواند عادت آنان را حیض خود قرار دهد. مگرکسانی که عادتشان با دیگران فرق دارد، به قدری کم باشند که در مقابل آنان هیچ حساب شوند، که در این صورت باید عادت بیشتر آنان را حیض خود قرار دهد.

490 - ( زني كه هر ماه روز اول ماه مثلا خون مي ديده و گاهي روز پنجم و گاهي روزهفتم پاك مي شده ، چنانچه يك ماه دوازده روز خون ببيند و نتواند با نشانه هاي حيض مقدار او را معين نمايد، بايد از اول ماه تا شش يا هفت روز حيض ، و باقي رااستحاضه قرار دهد.) زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرارمی دهد، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده ، اول حیض خود قرار دهد.مثلا زنی که هر ماه ، روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک می شده ، چنانچه یک ماه ، دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد،باید هفت روز اول ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.

491 - ( صاحب عادت اگر وسط يا آخر عادت او معلوم است چنانچه خون او ازدوازده روز تجاوز كند، شش يا هفت روز را طوري قرار دهد كه آخر يا وسط آن موافق با آن وقت باشد.) زنی که عادت وقتیه دارد و باید شماره عادت خویشان خود را حیض قراردهد، چنانچه خویش نداشته باشد، یا شماره عادت آنان مثل هم نباشد، باید درهر ماه از روزی که خون می بیند تا هفت روز را حیض ، و بقیه را استحاضه قرار دهد.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 182,019,550