احکام شرعی - احکام ارث/ - ارث دسته سوم - تطابق با فتوای آیت الله العظمی صافی

2755 - دسته سوم عمو و عمه و دایی و خاله و اولاد آنان است به تفصیلی که گفته شد، که اگر از طبقه اول و دوم کسی نباشد اینها ارث می برند.

2756 - اگر وارث میت فقط یک عمو یا یک عمه است ، چه پدر و مادری باشد یعنی با پدر میت از یک پدر و مادر باشد، یا پدری باشد یا مادری همه مال به اومی رسد، و اگر چند عمو یا چند عمه باشند و همه پدر و مادری یا همه پدری ( يا همه مادري باشند...)باشند، مال به طور مساوی بین آنان قسمت می شود، و اگر عمو و عمه هر دو باشند، وهمه پدر و مادری ، یا همه پدری باشند، عمو دو برابر عمه می برد، مثلا اگر وارث میت دو عمو و یک عمه باشد، مال را پنج قسمت می کنند، یک قسمت را به عمه می دهند و چهار قسمت را عموها به طور مساوی بین خودشان قسمت می کنند.

2757 - ( اگر وارث ميت فقط عمو و عمه مادري باشند، مال به طور مساوي بين آنان قسمت مي شود، ولي احتياط اين است كه در مازاد بر ثلث ، عمه رضايت عمو را جلب كند.) اگر وارث میت فقط چند عموی مادری یا چند عمه مادری باشد، مال به طور مساوی بین آنان قسمت می شود، ولی اگر فقط چند عمو و عمه مادری داشته باشد، بنابر احتیاط واجب باید با هم صلح کنند.

2758 - اگر وارث میت عمو و عمه باشد و بعضی پدری و بعضی مادری و بعضی پدر ومادری باشند، عمو و عمه پدری ارث نمی برند، پس اگر میت یک عمو یا یک عمه مادری دارد مال را شش قسمت می کنند، یک قسمت را به عمو یا عمه مادری و بقیه رابه عمو و عمه پدر و مادری می دهند و عموی پدر و مادری دو برابر عمه پدر ومادری می برد و اگر هم عمو و هم عمه مادری دارد، مال را سه قسمت می کنند دو قسمت را به عمو و عمه پدر و مادری می دهند و عمو دو برابر عمه می برد و یک قسمت را به عمو و عمه مادری می دهند، ( كه به طور مساوي بين خودشان قسمت كنند، و احتياط آن است كه در تقسيم با يكديگر مصالحه كنند.) و احتیاط واجب آن است که در تقسیم با یکدیگر صلح کنند.

2759 - اگر وارث میت فقط یک دایی ، یا یک خاله باشد همه مال به او می رسد، واگر هم دایی و هم خاله باشد، و همه پدر و مادری ، یا پدری ، یا مادری باشند مال به طور مساوی بین آنان قسمت می شود و احتیاط آن است که در تقسیم با یکدیگرصلح کنند.

2760 - اگر وارث میت فقط یک دایی ، یا یک خاله مادری و دایی و خاله پدرو مادری ، و دایی و خاله پدری باشد، دایی و خاله پدری ارث نمی برد، و مال را شش قسمت می کنند، یک قسمت را به دایی یا خاله مادری و بقیه را به دایی و خاله پدرو مادری می دهند ( و احتياط آن است كه در تقسيم با يكديگر مصالحه كنند.) که به طور مساوی بین خودشان قسمت کنند.

2761 - اگر وارث میت فقط دایی و خاله پدری و دایی و خاله مادری و دایی و خاله پدر و مادری باشد، دایی و خاله پدری ارث نمی برد و باید مال را سه قسمت کنند یک قسمت آن را دایی و خاله مادری به طور مساوی بین خودشان قسمت نمایند وبقیه را به دایی و خاله پدر و مادری بدهند ( و احتياط آن كه در تقسيم آن با يكديگر مصالحه كنند، و مراعات اين احتياط در صورت اولي نيز خوب است .) که به طور مساوی بین خودشان قسمت کنند.

2762 - اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و یک عمو یا یک عمه باشد مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت را دایی یا خاله و بقیه را عمو یا عمه می برد.

2763 - اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله ، و عمو و عمه باشد، چنانچه عمو وعمه پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت را دایی یاخاله می برد، و از بقیه ، دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمه می دهند، بنابر این اگر مال را نه قسمت کنند، سه قسمت را به دایی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه می دهند.

2764 - اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و یک عمو یا یک عمه مادری ، و عموو عمه پدر و مادری یا پدری باشد، مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت آن را به دایی یا خاله می دهند و دو قسمت باقی مانده را شش قسمت می کنند، یک قسمت را به عمو یا عمه مادری و بقیه را به عمو و عمه پدر و مادری یا پدری می دهند، وعمو دو برابر عمه می برد. بنابراین اگر مال را نه قسمت کنند، سه قسمت را به دایی یا خاله و یک قسمت را به عمو یا عمه مادری و پنج قسمت دیگر را به عمو و عمه پدر و مادری یا پدری می دهند.

2765 - اگر وارث میت یک دایی ، یا یک خاله و عمو و عمه مادری ، و عمو و عمه پدر و مادری ، یا پدری باشد، مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت را دایی یا خاله می برد و دو قسمت باقی مانده را سه سهم می کنند، یک سهم آن را ( به طور مساوي بين عمو و عمه مادري قسمت مي كنند، و دو سهم ديگر را بين عمو و عمه پدر و مادري يا...) به عمو و عمه مادری می دهند که بنابر احتیاط واجب با هم مصالحه می کنند، و دو سهم دیگر را بین عمو و عمه پدر و مادری یا پدری قسمت می نمایند، و عمو دو برابر عمه می برد. بنابراین مال را نه قسمت کنند، سه قسمت آن سهم خاله یا دایی و دو قسمت سهم عمو وعمه مادری و چهار قسمت سهم عمو و عمه پدر و مادری یا پدری می باشد.

2766 - اگر وارث میت چند دایی و چند خاله باشد که همه پدر و مادری ، یا پدری یا مادری باشند و عمو و عمه هم داشته باشد، مال سه سهم می شود، دو سهم آن به دستوری که در مسأله پیش گفته شد عمو و عمه بین خودشان قسمت می کنند و یک سهم آن را دایی ها و خاله ها به طور مساوی بین خودشان قسمت می نمایند.

2767 - اگر وارث میت ، دایی یا خاله مادری ، و چند دایی و خاله پدر و مادری یا پدری ، و عمو و عمه باشد، مال سه سهم می شود، و دو سهم آن را به دستوری که سابقاگفته شد، عمو و عمه بین خودشان قسمت می کنند، پس اگر میت یک دایی یا یک خاله مادری دارد، یک سهم دیگر را شش قسمت می کنند، یک قسمت را به دایی یاخاله مادری می دهند، و بقیه را به دایی و خاله پدر و مادری یا پدری می دهند، ( كه بنابر احتياط در تقسيم آن با هم مصالحه مي كنند. و اگر چند دايي مادري يا چند خاله مادري ...) وبه طور تساوی قسمت می کنند، و اگر چند دایی مادری یا چند خاله مادری یا هم دایی مادری و هم خاله مادری دارد، آن یک سهم را سه قسمت می کنند، یک قسمت را دایی هاو خاله های مادری به طور مساوی بین خودشان قسمت می کنند و بقیه را به دایی و خاله پدر و مادری یا پدری می دهند، ( كه بنابر احتياط در تقسيم آن با هم مصالحه كنند.) که به طور مساوی قسمت کنند.

2768 - اگر میت عمو و عمه و دایی و خاله نداشته باشد، مقداری که به عمو و عمه می رسد، به اولاد آنان و مقداری که به دایی و خاله می رسد، به اولاد آنان داده می شود.

2769 - اگر وارث میت عمو و عمه و دایی و خاله پدر و عمو و عمه و دایی و خاله مادر او باشند، مال سه سهم می شود، یک سهم آن مال عمو و عمه و دایی و خاله مادرمیت است به طور مساوی ، ( عبارت "ولي احتياط واجب در عمو و عمه مادري مادر ميت آن است كه باهم صلح كنند" در رساله آيةالله صافي گلپايگاني ذكر نشده است .) ولی احتیاط واجب در عمو و عمه مادری مادر میت آن است که با هم صلح کنند، و دو سهم دیگر آن را سه قسمت می کنند، یک قسمت رادایی و خاله پدر میت به طور مساوی بین خودشان قسمت می نمایند، و دو قسمت دیگرآن را به عمو و عمه پدر میت می دهند، و عمو دو برابر عمه می برد.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 182,012,088