احکام شرعی - احکام زکات/ - نصاب گوسفند - تطابق با فتوای آیت الله العظمی بهجت

1913 - گوسفند پنج نصاب دارد: اول : چهل ، و زکات آن یک گوسفند است ، و تاگوسفند به چهل نرسد زکات ندارد. دوم : صد و بیست و یک ، و زکات آن دو گوسفنداست . سوم : دویست و یک ، و زکات آن سه گوسفند است . چهارم : سی صد و یک ، و زکات آن ( چهار گوسفند است . پنجم ...) بنابر احتیاط واجب چهار گوسفند است . پنجم : چهارصد و بالاتر از آن است که باید آنها را صد تا صد تا حساب کند و برای هر صد تای آنها یک گوسفند بدهد، ولازم نیست زکات را از خود گوسفندها بدهد، بلکه اگر گوسفند دیگری بدهد یامطابق قیمت گوسفند پول بدهد کافی است ، ولی اگر بخواهد جنس دیگر بدهد،در صورتی بی اشکال است که برای فقرا بهتر باشد، ( پايان مسأله در رساله آيةالله بهجت .) اگر چه لازم نیست .

1914 - زکات مابین دو نصاب واجب نیست . پس اگر شماره گوسفندهای کسی ازنصاب اول که چهل است بیشتر باشد، تا به نصاب دوم که صد و بیست و یک است نرسیده ، فقط باید زکات چهل تای آن را بدهد و زیادی آن زکات ندارد. و همچنین است در نصابهای بعد.

1915 - زکات شتر و گاو و گوسفندی که به مقدار نصاب برسد واجب است ، چه همه آنها نر باشند یا ماده ، یا بعضی نر باشند و بعضی ماده . ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1916 - در زکات ، گاو و گاومیش یک جنس حساب می شود، و شتر عربی و غیر عربی یک جنس است ، و همچنین بز و میش و شیشک در زکات با هم فرق ندارند. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1917 - اگر گوسفند برای زکات بدهد، ( اگر داخل سال دوم شده باشد كافي است ، ولي اظهر اين است كه اگر هفت ماه گوسفند تمام شده باشد كافي باشد. و اگر بز بدهد، بايد داخل سال سوم شده باشد.) باید اقلا داخل سال دوم شده باشد. و اگربز بدهد، باید داخل سال سوم شده باشد.

1918 - گوسفندی را که بابت زکات می دهد، اگر قیمتش مختصری از گوسفندهای دیگر او کمتر باشد اشکال ندارد، ولی بهتر است گوسفندی را که قیمت آن از تمام گوسفندهایش بیشتر است بدهد. و همچنین است در گاو و شتر.

1919 - اگر چند نفر با هم شریک باشند، هر کدام آنان که سهمش به نصاب اول رسیده ، باید زکات بدهد، و بر کسی که سهم او کمتر از نصاب اول است زکات واجب نیست . ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1920 - اگر یک نفر در چند جا گاو یا شتر یا گوسفند داشته باشد و روی هم به اندازه نصاب باشند، باید زکات آنها را بدهد.

1921 - اگر گاو و گوسفند و شتری که دارد مریض و معیوب هم باشند، باید زکات آنها را بدهد. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1922 - اگر گاو و گوسفند و شتری که دارد، همه مریض یا معیوب یا پیر باشند،می تواند زکات را از خود آنها بدهد. ولی اگر همه سالم و بی عیب و جوان باشند،نمی تواند زکات آنها را مریض یا معیوب یا پیر بدهد، بلکه اگر بعضی از آنها سالم و بعضی مریض ، و دسته ای معیوب و دسته دیگری بی عیب ، و مقداری پیر و مقداری جوان باشند، احتیاط واجب آن است که برای زکات آنها ( همه را در مجموع در نظر بگيرد و از حد وسط آنها زكات بدهد، يا قيمت متوسط آن را بدهد، يا قيمت همه را حساب كند و بر نصاب تقسيم كند و آنچه بر اوواجب شده است بپردازد.) سالم و بی عیب و جوان بدهد.

1923 - اگر پیش از تمام شدن ماه یازدهم ، گاو و گوسفند و شتری را که دارد باچیز دیگر عوض کند یا نصابی را که دارد با مقدار نصاب از همان جنس عوض نماید، مثال چهل گوسنفد بدهد، و چهل گوسفند دیگر بگیرد زکات بر او واجب نیست .

1924 - کسی که باید زکات گاو و گوسفند و شتر را بدهد اگر زکات آنها را از مال دیگرش بدهد تا وقتی شماره آنها از نصاب کم نشده ، همه ساله باید زکات را بدهدو اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اول کمتر شوند، زکات بر او واجب نیست مثلا کسی که چهل گوسفند دارد اگر از مال دیگرش زکات آنها را بدهد تا وقتی که گوسفندهای او از چهل کم نشده همه ساله باید یک گوسفند بدهد و اگر از خود آنهابدهد تا وقتی به چهل نرسیده زکات بر او واجب نیست . ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 181,978,871